Δέηση στη Λαύρα του Κιέβου για τούς Ελληνες ήρωες του ’40

kiev_pechersk_lavraΕπιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε πρίν λίγες ημέρες  στην Μονή της Λαύρας ( Μοναστήρι με τις κατακόμβες )  στο παλαιότερο μοναστήρι του Κιέβου ,από τον Ουκρανική Ορθόδοξη εκκλησία  της πρωτεύουσας της Ουκρανίας για να τιμηθεί η επέτειος του ΟΧΙ  και  » όλοι  οι  Έλληνες, οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία, την ανεξαρτησία της Ελλάδας » .  Παρακολουθήστε σε  video τη συγκινητική τελετή που αρχίζει με το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ και τελειώνει με Βυζαντινούς ύμνους .

Λίγα λόγια για το Μοναστήρι της Λαύρας και τη σχέση του με την Ελλάδα και τον Αθω .
Ο  Αντώνιος Πετσέρσκυ που είχε γεννηθεί στην πόλη Λούμπιτσι της Ουκρανίας ήταν από τούς πρώτους Χριστιανούς που βαπτίστηκαν στο Κίεβο.  Όταν αποφάσισε να ακολουθήσει τον μοναχικό δρόμο ξεκίνησε με τα πόδια και μετά από μεγάλες περιπέτειες έφτασε στο Αγιο Ορος το 1020  και συγκεκριμένα στη Μονή Εσφιγμένου που λειτουργούσε με  συγκεκριμένους κανόνες από τον καταστατικό χάρτη του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη , ηδη πριν το 963 μ.Χ.

Στη μονή παρέμεινε έως το 1051 οπότε επέστρεψε στο Κίεβο  όπου  ίδρυσε την περίφημη Λαύρα του Κιέβου ( με το ίδιο καταστατικό της Μονής Εσφιγμένου }   που μέχρι σήμερα φέρει το όνομά του: Πετσέρσκαγια  Λαύρα , πραγματοποιώντας έτσι  το μεγάλο όραμα της ζωής του  , να ενώσει ι το Κίεβο με το Άγιο Όρος ιδρύοντας ένα  Ορθόδοξο Μοναστήρι.kiev_pechersk_lavra

 

Η Λαύρα του Κιέβου είναι σήμερα ένα από τα σημαντικότερα , αν όχι το σημαντικότερο θρησκευτικό προσκύνημα του Κιέβου και της Ουκρανίας με μεγάλη φήμη σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο . Το συγκρότημα του Μοναστηριού το καθιστά  θρησκευτικό , αρχιτεκτονικό και πολιτιστικό θησαυρό που αξίζει τον κόπο να επισκεφτεί κανείς .

Ένα χαρακτηριστικό της Λαύρας του Κιέβου, για το οποίο είναι επίσης πολύ γνωστό ,  είναι οι κατακόμβες  με  τις υπόγειες στοές τους έχουν συνολικό μήκος 5 χιλιομέτρων . Οι στοές βρίσκονται βαθιά  κάτω από τους κήπους  5 Μοναστηριών,  10 Εκκλησιών και  4 Μουσείων της Λαύρας που αποτελούν το κτιριακό συγκρότημα της Μονής ,  δίπλα  στις όχθες του Δνείπερου Ποταμού που χωρίζει το Κίεβο σε δύο τμήματα .
Μέσα στις κατακόμβες αυτές θάβονταν οι Μοναχοί μετά την κοίμηση τους όπως και πολλοί Μητροπολίτες του Κιέβου . Υπόψιν ότι οι Μητροπολίτες του Κιέβου μέχρι και τον 17ο αιώνα ήταν Ελληνες .   Σήμερα οι προσκυνητές μπορούν να επισκεφτούν ορισμένα από τα τμήματα με τις κατακόμβες όπου υπάρχουν  τα άφθαρτα σώματα 125  μοναχών.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s