Οι Αιγινήτες Σαλαμινομάχοι – Σκέψεις με την ευκαιρία της επετείου .

Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας  ( 22 Σεπτεμβρίου 480 π.Χ. )   που πριν λίγες ημέρες στις 22 Σεπτεμβρίου  είχαμε την επέτειο με εορτασμούς που οργάνωσε ( μόνο) ο Δήμος της Σαλαμίνας  με συμμετοχή Υπουργών , πρέσβεων , Δημάρχων και πολλών επισήμων στην Αθήνα ( πλατεία Συντάγματος ) και στο νησί της Σαλαμίνας ,   μόνο θλιβερές σκέψεις μπορεί να φέρει στους σύγχρονους Αιγινήτες καθώς η σπουδαία αυτή ημέρα τιμάται μόνο από τον Δήμο και την περιοχή , πλησίον της οποίας έλαβε χώρα η ναυμαχία ( Σαλαμίνα) ενώ οι πρωταγωνιστές , οι συντελεστές της Νίκης , οι πόλεις που έδωσαν πλοία και ζωές ηρώων παραμένουν ουσιαστικά ανενεργοί και στο περιθώριο των εορτασμών .

Η Αίγινα  και οι αρχαίοι Αιγινήτες ναυμάχοι  ήταν από τούς κύριους συντελεστές της νίκης αυτής  .
Στην ιστορική αυτή ναυμαχία  , η Αίγινα συμμετείχε με 30 πολεμικά πλοία (η τρίτη κατά αριθμό πλοίων συμμετοχή μετά την Αθήνα και την Κόρινθο)  με αρχηγό  τον γενναίο ναυμάχο Πολύκριτο  γιό  του Κριού  και  κατέκτησε δίκαια τα αριστεία μεταξύ όλων των Σαλαμινομάχων πόλεων αφήνοντας στη δεύτερη θέση ακόμα και αυτούς τούς Αθηναίους .
,
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι  ο Πολύκριτος  ο Αιγινήτης , μαζί με τούς Αθηναίους   Ευμένη και Αμεινία είχαν προταθεί για  το πρώτο βραβείο ανδρείας  (  που τελικά δεν δόθηκε  ) .
Ο ίδιος ο Θεμιστοκλής είχε προταθεί για το δεύτερο βραβείο ανδρείας .

Οι Αιγινήτες Σαλαμινομάχοι  επέστρεψαν δαφνοστεφανομένοι και υπερήφανοι στην Αίγινα και οι νεκροί τους ενταφιάστηκαν  με μεγάλες  τιμές στο βόρειο άκρο του νησιού απέναντι από  τη θάλασσα που σημάδεψε την δόξα τους.
Σήμερα η κατάσταση του χώρου  των Αιγινητών   Σαλαμινομάχων χαρακτηρίζεται από την παντελή εγκατάλειψη .
Η επέτειος δεν εορτάζεται στην Αίγινα , οι πολιτιστικοί Σύλλογοι δεν αφιερώνουν μία ημέρα τιμής σε μια από τις πιο δοξασμένες ημέρες στην ιστορία του νησιού ενώ η περί πολλά τυρβάζουσα πολιτεία έχει περιοριστεί να τοποθετήσει μία ευτελή πινακίδα                » Αρχαιολογικός χώρος » .      Ούτε περίφραξη του χώρου , ούτε συντήρηση  , ούτε καθαρισμός των άδειων πια  μνημάτων των Αιγινητών Σαλαμινομάχων που έχουν γεμίσει άμμο και σκουπίδια . ,..

Καί όμως ο χώρος όπου ετάφησαν οι Αιγινήτες Σαλαμινομάχοι , εκεί όπου βρίσκονται και σήμερα   οι πέτρινοι σαρκοφάγοι σμιλευμένοι στα βράχια της ακτής , θα μπορούσαν και έπρεπε να είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος , δίπλα στην Αφαία , το Ελλάνιο και τον Αρχαιολογικό χώρο Δελφινίου Απόλλωνα.

Μία ωραία πρωτοβουλία που είχε ο Δήμος Σαλαμίνας τα προηγούμενα χρόνια με την ίδρυση του δικτύου Σαλαμινομάχων  Πόλεων  που εκτός των άλλων θα είχε σαν αποστολή την ανάδειξη όλων των πόλεων που συμμετείχαν με  σχετικές εκδηλώσεις στις πόλεις αυτές  ( εκτός της Σαλαμίνας ) φαίνεται ότι πολύ γρήγορα έπεσε σε ουσιαστική αδράνεια ….     Δυστυχώς!
Για την ιστορία αναφέρουμε τις πόλεις που συμμετείχαν και τη δύναμη τους σε πλοία
,

Η Αθήνα συμμετείχε με 180, η Κόρινθος με 40, η Αίγινα με 30, η Χαλκίδα με 20 τα Μέγαρα με 20, η Σπάρτη με 16, η Σικυώνα (στο σημερινό Κιάτο) με 15, η Επίδαυρος με 10, η Αμβρακία με 7, όπως και η Ερέτρια, η Τροιζήνα με 5, η Ερμιόνη με 3, όπως και η Λευκάδα, η Κέα (Τζιά) με 2, όπως και τα Στύρα της Εύβοιας, η Κύθνος με 1 τριήρη, ενώ η Νάξος με 4. Είναι τα 4 πλοία που εξαναγκάστηκαν να στείλουν οι κάτοικοι της Νάξου για να ενισχύσουν τον περσικό στόλο, και τα οποία αυτομόλησαν στους Έλληνες στη Σαλαμίνα.
Θα πρέπει να προστεθούν επίσης άλλες δύο τριήρεις, μια από τη Λήμνο και μία από την Τήνο. Έτσι το σύνολο των ελληνικών δυνάμεων, κατά τον Ηρόδοτο, ήταν 380 τριήρεις,

Πηγή: http://aegina.blogspot.com/2016/09/blog-post.html#ixzz4LfcgYevk

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s